Vznikají nové rozhledny.

01.02.2013 04:42

Vznikají rozhledny nové

S návrhem vybudovat rozhlednu a penzion s restaurací na kutnohorském vrchu Kaňk přišel Michal Holík ze společnosti Silnice Čáslav-Holding. Stavět se začala minulý měsíc. "Je to jedno z mála míst, odkud by mohl být pěkný výhled. Myšlenka je už několikaletá, projekt je připravený už delší dobu," řekl Holík.

Důvodem pro stavbu rozhledny má být i to, že na kopci bývala otevřená myslivna a restaurace. Je to místo, kam lidé často chodí na procházky. "Chceme dát myslivnu do původního stavu, i rozhledna bude ve stylu první republiky, aby k sobě stavby ladily. Bude postavená z kyklopského kamene, který se tehdy používal," vysvětlil Holík.

Na vrcholu rozhledny bude posezení a lidé se sem dostanou i výtahem. "Předpokládáme, že kolem povede i cyklostezka. Rozhledna by mohla být otevřená i v zimě, což bude složitější kvůli přístupovým cestám, ale o údržbu bychom se postarali," dodal Holík.

"Jsme rádi, že v Kutné Hoře vznikne takové místo. Bude nejen pro turisty odjinud, ale i pro ty z blízkého okolí a místní obyvatele," poznamenal starosta Ivo Šanc. Společnost získala na projekt s rozpočtem téměř 60 milionů korun evropské dotace.

Beroun by chtěl navíc získat do svého majetku rozhlednu Děd, která nemá majitele a stará se o ni stát. "Město, které s Technickými službami a dobrovolníky zajišťovalo opravy, by si ji zasloužilo," míní místostarosta František Ečer.

Bylo by třeba opravit schodiště a odstranit nálety, aby z rozhledny bylo lépe vidět.

Zdroj: https://praha.idnes.cz/vyslapnete-si-v-zime-na-stredoceske-rozhledny-maji-otevreno-i-v-zime-1iq-/praha-zpravy.aspx?c=A120125_1721879_praha-zpravy_ab